Ikke nok hjælp til eventerhvervene i ny finanslov
Den nye finanslov for 2021 er en fin buket med en enkelt, konkret torn, mener Jakob Brandt, adm. direktør i SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder.
“Overordnet er det en rigtig fornuftig og ansvarlig finanslov, og vi vil gerne kvittere for, at regeringen og dens støttepartier særligt afsætter ressourcer til kompensation i forbindelse med corona og grøn omstilling. Vi vil også gerne kvittere for regeringens fokus på eksporterhverv og lokale indsatser, da mange virksomheder særligt i udkantsdanmark er pressede,” siger Jakob Brandt.
“Vi er dog bekymrede for, at hjælpen til oplevelseserhvervene ikke kommer langt nok ud,” siger Jakob Brandt og uddyber:
“Til trods for de 750 mio. kr. i stimulipakke til oplevelsesindustrien er vi bange for, at alt for mange virksomheder ikke vil få gavn af pengene. Husk på, at oplevelsesindustrien består af en underskov af virksomheder, fx teltudlejeren, leverandøren af lyd, lys og scene, fadølsleverandøren m.fl. Det er derfor ikke hensigtsmæssigt, at hjælpen bliver givet i form af gavekort. For ingen køber gavekort fra leverandøren af lyd, lys og scene eller fra leverandøren af mobile toiletter til festivalen. Jeg kan ikke sige dette kraftigt nok: Hele denne underskov af virksomheder er både hårdt presset og overset og har akut behov for hjælp.”
Han frygter desuden, at feriepengene ikke vil være til megen gavn pga. dårlig timing.
“For udbetales de før restriktionerne hæves, vil oplevelsesindustrien igen ikke få gavn af det, og feriepengene vil igen ende i byggemarkeder og elektronikbutikker. Mange feriepenge vil også ryge til Tyskland, Norge og Sverige, der har en moms på hoteller og restauranter på hhv. 5, 6 og 12 pct, mod 25 pct. i Danmark. Denne ulige konkurrence burde finansloven havde taget hånd om ved et generelt oplevelsesfradrag ved at udvide boligjobordning til også at omfatte oplevelser i 2021 og 2022,” siger Jakob Brandt.